Dit zijn dé HR trends voor 2024

De wereld van Human Resources (HR) is voortdurend in beweging, en bij DomeinWerkt zien we enkele interessante HR-thema’s die naar verwachting in 2024 hoog op de agenda zullen staan.

Hybride werken als norm: De opkomst van hybride werken is niet te stoppen. Na de versnelling van thuiswerken door de pandemie wordt het kantoor nu gezien als een ontmoetingsplaats. Het uitdaging voor HR is het behouden van betrokkenheid en verbinding, ongeacht de locatie van de medewerker.

Skills-Based hiring en upskilling: Skills-based hiring focust op het aannemen van sollicitanten op basis van vaardigheden en leervermogen, boven traditionele diploma’s. Upskilling, het voortdurend ontwikkelen van vaardigheden binnen de organisatie, wordt cruciaal in een krappe arbeidsmarkt.

Welzijn van medewerkers: Naast fysieke gezondheid staat mentale gezondheid centraal. Duurzame inzetbaarheid krijgt aandacht, met nadruk op een gezonde werk-privé balans en diverse welzijnsinitiatieven, van opleidingen tot yoga met collega’s.

AI en Automatisering in HR: Kunstmatige intelligentie (AI) wordt steeds meer geïntegreerd in HR, waaronder het vereenvoudigen en versnellen van het wervingsproces en het optimaliseren van strategische besluitvorming door data-analyse.

Diversiteit, inclusie en belonging: Het streven naar een weerspiegeling van de samenleving binnen de organisatie, het bevorderen van gelijkwaardigheid en betrokkenheid blijven prominente thema’s op de HR-agenda.

Employee Experience: Het creëren van een positieve ervaring voor kandidaten en medewerkers, vanaf het eerste contact tot en met de ontwikkeling binnen de organisatie. Het aantrekken, binden en boeien van medewerkers staat centraal.

Deze HR-thema’s zijn onderling verbonden, en verandering in één thema heeft invloed op andere. DomeinWerkt ziet hierin kansen voor het optimaliseren van strategieën en het aanpakken van HR-vraagstukken. Welke HR-trends heb jij het afgelopen jaar gezien, en welke uitdagingen spelen momenteel in jouw organisatie?

Maak kennis met Recruitment as a Service (RaaS)

Ons RaaS-abonnement neemt de complexiteit van recruitment uit handen en zorgt voor een gestroomlijnd en effectief wervingsproces. Met een initiële beoordeling van uw huidige strategie, een op maat gemaakt plan, en voortdurende ondersteuning, zorgen wij ervoor dat uw bedrijf altijd toegang heeft tot topkandidaten.

Bij DomeinWerkt optimaliseren we uw organisatie met gerichte werving en strategisch advies. Onze expertise in recruitment en talentacquisitie biedt u op maat gemaakte oplossingen.

Media

Copyright © 2024 DomeinWerkt | Werving & Advies.  Alle rechten voorbehouden.